Нова версія WebHMI 3.4

14 Jan Нова версія WebHMI 3.4

Вийшла нова версія програмного забезпечення WebHMI 3.4.6291

Основні зміни:

  • Кожен елемент дешбордів тепер має свої права доступу. Ви можете приховувати будь-які елементи для певних користувачів.
  • Елементи дашборда тепер мають властивість прозорості з гнучким налаштуванням від 0% до 100%.
  • Дані графіків можна експортувати у форматі HTML для коректного імпорту кодування UTF-8 у Microsoft Excel.
  • Прискорено запис у базу даних приблизно в 2.5 рази.
  • Новий редактор умов у подіях. Увага! Потрібні певні дії до і після оновлення.
  • Додано протокол обміну Ethernet/IP для ПЛК Allen Bradley.
  • Усі внутрішні регістри “D” тепер енергонезалежні.
  • Додано сховище ключ-значення для програм Lua.
  • Додано підтримку формату JSON для програм Lua.
  • Можна використовувати зовнішній USB диск як основне сховище даних замість SD-карти.
  • З’явилася демо-версія WebHMI у вигляді образу віртуальної машини VirtualBox.
  • Виправлено деякі помилки

Права доступу для всіх елементів дешбордів

Тепер ви можете вказувати індивідуальні права доступу для кожного елемента дашборда. Це зручно, якщо вам потрібно приховати частину елементів керування на одному і тому ж екрані для різних користувачів. Наприклад, оператор не бачитиме елементів налаштування, які потрібні тільки сервісному інженеру.

Експорт даних графіків у форматі HTML

Тепер, крім формату CSV, WebHMI може експортувати дані і у форматі HTML. Це дасть змогу зручніше їх імпортувати в Microsoft Excel, який чомусь не дружить із кодуванням UTF-8 у CSV-файлах.

Новий редактор умов у подіях

Раніше було вельми незручно обирати потрібний регістр у редакторі умов у великих проєктах, тому що складно знайти щось у списку, де понад 10-20 елементів. А якщо регістрів було понад 1000, то це завдання було і зовсім непосильним. Ми позбулися незручного блочного редактора і створили новий, в якому залишилися тільки найбільш затребувані можливості. Але, найголовніше, вибирати регістри стало набагато простіше. Тепер використовується наш стандартний діалог вибору з деревоподібною структурою і пошуком.

Увага! На жаль, новий редактор не сумісний зі старим. Однак, старі умови під час імпорту в нову версію WebHMI працюватимуть доти, доки ви не вноситимете зміни в події. Під час спроби відкрити події їх у новому редакторі, вони відкриються порожніми і, фактично, загубляться. Будь ласка, перед оновленням запишіть або запам’ятайте наявні умови для того, щоб перестворити їх у новій версії.

Протокол для ПЛК Allan Bradley Ethernet/IP

Ми додали протокол Ethernet/IP для роботи з популярними програмованими логічними контролерами Allan Bradley’s сімейства ControlLogix і CompactLogix. WebHMI може читати такі типи даних: Bool, Short Int, Int, Double Int, Real і String.

Як адресу ви можете використовувати ім’я тега з глобальної області. Якщо вам потрібно отримати доступ до тега з будь-якої програми, використовуйте адресу в такому форматі: PROGRAM:MainProgram.Counter_2.PRE. Де “MainProgram” це ім’я вашої програми.

Усі внутрішні регістри “D” тепер енергонезалежні

Тепер усі внутрішні регістри WebHMI’s з префіксом “D” (і “S”) енергонезалежні. Вони зберігають свої значення між перезавантаженнями, рестартом демонів тощо. Також, вони зберігають свої значення в резервній копії проєкту. Якщо ви відновите резервну копію на іншому WebHMI, то значення всіх цих регістрів також будуть відновлені. Також тепер немає обмеження на кількість внутрішніх регістрів. Ви можете створювати понад 2000 таких регістрів. Фактично, тепер немає необхідності у використанні регістрів DSxx.

Ще одна зміна, яка може вплинути на ваші наявні проєкти, це той факт, що D-регістри більше не використовують загальну область пам’яті для зберігання даних. Тобто якщо ви створите кілька копій регістрів з однією і тією ж адресою, то всі вони будуть зберігати власне значення. Значення не буде синхронізуватися між ними.

Сховище ключ-значення

Сховище ключ-значення це проста база даних, в якій ви можете зберігати будь-які дані. Просто, чи не так? Для їхньої адресації використовується рядок, який називається ключ. Це сховище зручно використовувати для зберігання параметрів, налаштувань, лічильників і будь-яких інших даних, які потрібні тільки в програмах, оскільки для доступу до цих даних не потрібно додавати нові регістри. Значення з цього сховища енергонезалежні і також зберігаються в резервних копіях. Приклади використання ви знайдете в документації.

Підтримка формату JSON

Ми додали бібліотеку Lua CJSON для підтримки формату JSON. З її допомогою дуже просто кодувати/декодувати дані в цьому форматі. Це дуже корисно при обміні даними зі сторонніми система через HTTP(S)-запити. Також, за допомогою цього формату можна зберігати складні типи даних (таблиці) в сховище ключ-значення.

Зовнішні USB-накопичувачі

З’явилася можливість використовувати зовнішній USB-накопичувач як сховище даних.

Це може бути зручно в декількох випадках:

  1. На етапі створення проєкту. Немає необхідності купувати SD-карту завчасно.
  2. За необхідності використання великого сховища. Можна під’єднати зовнішній SSD або HDD диск об’ємом у десятки і сотні гігабайт. SD-карт, а особливо промислових, такого об’єму може просто не бути або їхня ціна буде неадекватно високою.
  3. Як тимчасове рішення в разі фоср-мажору. USB-флешку прийнятної якості можна знайти майже у будь-якого інженера в шухляді столу. А ось SD-карту доведеться пошукати…

Вибрати накопичувач можна на сторінці Setup->Settings:

Демо-версія

Зовсім недавно ми презентували демо-версію WebHMI. Це образ віртуальної машини VirtualBox, який ви можете безплатно завантажити та запустити на своєму комп’ютері. Цей образ несе в собі всі ті ж інноваційні SCADA-технології та інтегроване середовище розробки, що й оригінальний WebHMI.