Оновлення прошивки 3.2

05 Oct Оновлення прошивки 3.2

Доступна нова версія прошивки WebHMI 3.2.5823

Основні зміни:

  1. Додано другу вісь на графіках і трендах. Стало зручніше виводити значення в різних шкалах/одиницях виміру на одному і тому ж графіку.
  2. На графіках і трендах можна малювати кольорові зони для відображення допустимих значень.
  3. Резервні копії тепер зберігаються на SD-карту. Можна відновлювати їх прямо з карти.
  4. З’явилася можливість передавати логін і пароль у GET-параметрах для автоматичного входу в інтерфейс.
  5. Стало можливо змінювати Unit Id у з’єднаннях на льоту.
  6. Прискорено роботу користувацького інтерфейсу у великих проектах (кілька тисяч регістрів).
  7. Нові елементи дашбордів: прямокутник, коло, еліпс.
  8. Елемент “Індикатор” тепер може бути з прямими кутами.
  9. Нова функція GetRecipeById у програмах Lua.
  10. Змінено формат вказівки ID регістрів у функціях GetReg, WriteReg тощо. Увага! Можуть знадобитися зміни в наявних програмах.
  11. Додано можливість робити бібліотеки в Lua програмах для повторного використання коду.
  12. На кнопках у дашбордах можна додавати спливаюче вікно для підтвердження дії оператором.
  13. Аварії тепер можуть бути активними не тільки за значенням 1 у відповідному біті, а й за нулем.
  14. Під час клацання мишкою на текстових мітках слайдера його значення тепер змінюється.
  15. Значно поліпшено інтерфейс роботи із зображеннями.
  16. Імпорт/експорт дашбордів.
  17. Два нових внутрішніх регістри для визначення стану інтернет- і VPN-з’єднань.
  18. Виправлено деякі помилки

Друга вісь на графіках

Часто у наших клієнтів виникає бажання відображати на одному графіку значення в різних одиницях виміру. Наприклад, Ампер і Вати. Оскільки абсолютні значення таких регістрів можуть відрізнятися на порядки, відображення їх в одній шкалі викликало труднощі. Ми додали можливість виводити на одному графіку дві незалежні шкали (ліворуч і праворуч). Кожен із регістрів на графіку може бути відображений на будь-якій із цих вісей.

Кольорові зони на графіках

У штатних режимах роботи багато параметрів, що відстежуються, мають перебувати в певних допустимих межах. Для зручнішого відображення цих меж на графіках ми додали можливість позначати зони кольоровим фоном.

Локальні резервні копії

Тепер резервні копії проекту створюються на SD карті. Після чого їх можна або завантажити до себе на комп’ютер, або залишити зберігатися на карті. На карті можна зберігати безліч таких копій. Ви обмежені лише вільним місцем. Також резервну копію можна відновити або завантаживши її через браузер, або вибравши одну з резервних копій на SD-карті..

URL-авторизація

Багато клієнтів створюють вбудовані рішення для локального застосування. У таких системах часто не потрібна авторизація. Для того, що б обійти сторінку логіна тепер можна використовувати URL виду http://192.168.1.1/dashboard2.php?id=2&l=admin&p=admin. Тут наприкінці URL додано 2 GET-параметри з логіном і паролем користувача. Якщо користувач перейде за таким URL, його буде авторизован у системі автоматично. Врахуйте, що в такій авторизації логін і пароль видно всім охочим. Використовуйте цей спосіб тільки якщо впевнені в тому, що робите.

Зміна Unit ID

Раніше ми додавали функціонал для зміни параметрів з’єднання на льоту. Це було зроблено для проєктів із гарячим резервуванням ПЛК і деяких інших застосувань. Так, у великих проєктах, де є десятки однотипних контролерів, можна створити шаблонне з’єднання, і з його допомогою конфігурувати будь-який із цих контролерів. При цьому не потрібно створювати всі регістри для кожного з цих з’єднань. Де це потрібно? Типовий приклад – моніторинг холодильного обладнання. Для таких систем відмінно зарекомендував ще й наш новий продукт – Modbus Proxy. Це кешувальний шлюз із Modbus RTU в Modbus TCP. Для підтримки роботи з ним у режимі підміни параметрів з’єднання було додано можливість змінювати не тільки адресу пристрою, але і його Unit Id.

GetRecipeById

Ця нова функція в Lua дає змогу дізнатися інформацію про рецепт за його ID з програм. Це зручно, якщо потрібно вивести назву рецепта в журнал або для інших цілей.

Новий формат зазначення ID регістрів у функціях GetReg, WriteReg

Увага!!! Ця зміна може вимагати внесення зміни до ваших наявних програм. 

Тепер у всіх функціях, які в параметрах отримували ID регістра, новий формат зазначення цього ID.

Раніше можна було передавати один або два параметри – variable_name (ID регістра або його alias) і connection_name (alias з’єднання, не обов’язковий параметр). Починаючи з версії 3.2 параметр connection_name прибирається. Залишається єдиний параметр variable_name і його формат видозмінюється. Він може бути в одному з трьох форматів:

  1. Число з Id регістру. Не рекомендується до застосування, оскільки код із числовими константами дуже складно читати. Приклад: GetReg(12)
  2. Рядок з alias регістра. Приклад: GetReg(“speed”)
  3. Рядок у форматі “connection_alias.register_alias” де перший параметр (до крапки) це alias з’єднання, а другий – alias регістра. Приклад: GetReg(“mixer.speed”); У цьому прикладі читається значення регістра “speed” зі з’єднання “mixer”.

Бібліотеки у Lua програмах

Під час створення серйозних проєктів, доводиться писати багато програм. Згодом у вас накопичуються корисні функції і ви починаєте їх застосовувати все частіше і частіше. Раніше такий загальний код доводилося вставляти в кожну Lua програму, де ви його використовували. Тепер можна позначити будь-яку програму як бібліотеку і її можна буде підключати в інших програмах. Таким чином можна буде повторно використовувати один і той самий код у різних програмах. Також такі бібліотеки стане простіше переносити з проєкту в проєкт.

Включення спільного коду виконується за допомогою команди include.

Вікно підтвердження дії оператором

В елемента дашбордів “Кнопка” з’явилася нова властивість “Підтвердження”. У неї можна ввести текст. Якщо такий текст вказано, що під час натискання на кнопку, система запитає в оператора підтвердження дії. Дію буде виконано тільки якщо оператор підтвердить її у спливаючому вікні. Ця дуже зручна функція убезпечить ваші системи від випадкових натискань на елементи керування.

Аварії за значенням “нуль” у біті

Раніше, WebHMI визначав наявність аварій за значенням 1 у відповідному біті обраного регістра. У деяких системах, однак, аварійним є стан, коли в біті знаходиться нуль, а не одиниця. Тепер стан аварії можна інвертувати і WebHMI буде розцінювати нуль як початок аварії.

Новий інтерфейс роботи із зображеннями

Проєкти у наших клієнтів стають дедалі більшими, графіки в них теж дедалі більше і більше. Настав час поліпшити роботу з картинками в WebHMI. Ми радикально переробили інтерфейс для спрощення найтиповіших дій.

Відтепер можна завантажувати зображення не поштучно, а масово, обравши під час завантаження одразу кілька файлів. Також можна просто перетягнути зображення з файлового менеджера у вікно браузера. Зображення тепер групуються в категорії. Це дає змогу зручніше їх зберігати і знаходити.

Тепер під час завантаження JPEG зображень вони не конвертуються в PNG, а залишаються в рідному форматі. Це дасть змогу заощадити трафік під час перегляду дашбордів із такими зображеннями.

Картинки можна виділити масово при натисканні на клавішу Ctrl. Виділену групу зображень можна видалити, перенести в іншу категорію або завантажити у вигляді бібліотеки зображень. У бібліотеці зберігаються самі зображення і мета-інформація про них (повороти, анімація). Таку бібліотеку можна надалі завантажити в інший проєкт. Ця функція дає змогу дуже зручно повторно використовувати зображення в наступних проєктах. Так, можна створити свої бібліотеки з двигунами, вентиляторами, конвеєрами, бункерами тощо..

В екранах тепер прив’язку до зображень здійснює не за його ID, а за зв’язкою “категорія-ім’я файлу”. Це дає змогу експортувати екран і зображення та переносити їх з одного проєкту в інший. Див. далі.

Експорт/імпорт дешбородів

Отже, ви зробили класний проєкт, намалювали в ньому гарний дашборд і хочете перенести його в новий проєкт. Як це зробити? Раніше був тільки один спосіб – через резервну копію. Але це далеко не завжди зручно. Тепер з’явився ще один спосіб – дашборд тепер можна завантажити у вигляді архіву. До того ж цей архів містить усі елементи дашборда, використовувані в ньому зображення і програми. Цей архів можна імпортувати в інший проєкт, де він буде відтворений точно як оригінал. Вам залишиться тільки переприв’язати регістри.

Щоб допомогти вам переприв’язати всі регістри без помилок, був створений новий майстер. Він проведе вас через усі елементи панелі керування з призначеними регістрами і попросить вас призначити новий регістр з вашого поточного проєкту.

Стан Інтернет і VPN з’єднань

Ми додали два нові внутрішні регістри, які дадуть вам змогу відстежувати стан інтернет- і VPN-з’єднань.

H13 (bit) показує статус інтернет-з’єднання. Якщо з’єднання активне, то H13 = 1. В іншому випадку – H13 = 0.

H14 (bit) показує статус VPN-з’єднання. Якщо з’єднання активне, то H14 = 1. В іншому випадку – H14 = 0.

Для зручного доступу до цих станів також додано функції IsInternetConnectionAlive та IsVPNConnectionAlive для Lua програм. Вони повертають 0 або 1 залежно від стану відповідного з’єднання

.