Аналіз витрат ресурсів залежно від погоди

28 Aug Аналіз витрат ресурсів залежно від погоди

Хочете побачити залежність вашого споживання електрики, газу або гігакалорій від зовнішньої температури? З Level2 тепер це просто!

Для чого це потрібно? Для оптимальної витрати коштів під час підвищення енергоефективності наявних інженерних систем, для прогнозування витрати ресурсів у майбутні періоди, для усунення різноманітних витоків і неефективної витрати ресурсів.

Давайте розглянемо на прикладі. Припустімо, що в нас є окрема будівля в Дніпрі, і ми хочемо зрозуміти – чи варто вкладати гроші в поліпшення її системи кондиціонування. Нам, припустімо, здається, що влітку і взимку вона працює не дуже ефективно, оскільки теплові насоси втрачають у цих умовах ККД. Як можна це перевірити?

Давай побудуємо звіт про витрати електрики системою кондиціонування від початку року і все відразу стане очевидно.

Перший графік показує залежність середньої витрати електроенергії за годину системою кондиціонування залежно від температури зовнішнього повітря. Дуже корисно дізнатися, що при підвищенні температури з 30 до 35 градусів витрата електрики зростає майже в 3 рази. Або, видно, що від -5 до +18 витрата майже однакова (на тлі більш високих і низьких температур). Слід зазначити, що для інших підсистем будівлі (наприклад, освітлення, вентиляція тощо) кореляція буде іншою або взагалі відсутня.

Другий графік показує сумарне споживання електроенергії підсистемою кондиціонування за цей самий період. З нього чітко видно, що хоча під час екстремальних температур (менше ніж -14 і більше ніж +30) витрата кондиціонерів і велика, але кумулятивна їхня витрата в ці періоди часу мінімальна, тому що таких холодних або гарячих годин у Дніпрі не багато.

Тобто, маючи такі дані на руках, можна не гнатися за оптимізацією роботи системи кондиціонування в крайніх температурах, оскільки витрати за ці періоди мінімальні на тлі роботи цієї системи в інший час. Єдине навіщо можна покращувати їхню роботу в цих умовах – для підвищення комфорту в будівлі.

На третьому графіку можна побачити витрати всіх підсистем будівлі з початку року залежно від зовнішньої температури. Максимальна витрата ресурсів спостерігається у двох піках – близько нуля і близько 18 градусів. Тут легко знаходити залежності й ухвалювати справді ефективні енергоощадні рішення.