Погодне інтелектуальне керування опаленням за допомогою WebHMI

03 Feb Погодне інтелектуальне керування опаленням за допомогою WebHMI

У новій версії прошивки WebHMI з’явилася можливість отримувати дані про поточну погоду і прогноз погоди на наступну добу із системи Level2.

Це дає змогу враховувати метеодані під час автоматичного керування системами опалення, кондиціонування, вентиляції, поливу та освітлення.

Система надає дані про температуру повітря, кількість опадів, силу та напрямок вітру, хмарність, тиск, час світанку та заходу сонця.

weather-current

Так, при значному потеплінні є сенс заздалегідь зменшувати продуктивність котла, скорочуючи тим самим споживання газу. Або ж, навпаки, під час похолодання, що насувається, можна заздалегідь підвищувати потужність пальників для підтримки стабільної температури в приміщеннях.

Для систем поливу буде корисним знати обсяги опадів, хмарність і силу вітру для ефективної витрати водних ресурсів під час планування поливу.

Час світанку і заходу сонця допоможуть автоматизувати зовнішнє освітлення та інші залежні процеси.

Якщо перед входом у приміщення є система антилід (тепла підлога) для сніговидалення, то її роботу також можна планувати, виходячи з фактичних опадів і температури зовнішнього повітря. Навіщо гріти асфальт, якщо на вулиці +7°C, а останні опади були 2 дні тому і не передбачаються ще добу?

Погодне регулювання дає змогу ефективніше використовувати потужність котлів. Що більший об’єкт, який необхідно опалювати, то більше потрібен котел, вентилі, труби, теплоакумулятори, насоси і всі супутні підсистеми. Однак, найчастіше котли працюють не в найоптимальніших режимах, тому що їх потужність підбирають, виходячи з найнижчих температур у цій місцевості. Розплатою за це є робота в інший час далеко від точки з оптимальним ККД.

Найчастіше котлами керують за температурою теплоносія. Що, загалом, не забезпечує комфорту в потрібних приміщеннях, оскільки не враховує фактичних тепловтрат, які можуть постійно змінюватися. Верхівкою традиційної інженерної думки вважається регулювання котла за температурою повітря в приміщенні або на вулиці.

Однак і в цьому випадку не все гладко, оскільки котел лише реагує на зміни температури. Він не може передбачити, як температура зміниться, і, відповідно, не може вжити якихось активних дій.

Як ілюстрацію можна навести приклад з автомобілем. Перед підйомом у гору, досвідчений водій на механіці “піддасть газу” для більш впевненого подолання підйому. Перед спуском – увімкне нейтраль або знижену передачу для економії палива. Коробка автомат цього не зробить. Коробка-автомат зможе лише збільшити оберти двигуна коли вже відчує що втрачає тягу. Далі вона знизить передачу, увійти у важчий режим роботи двигуна з підвищеною витратою як палива так і ресурсу самого двигуна.

Ми вважаємо, що системи опалення можуть отримати вигоду від застосування дій, аналогічних досвідченому водієві з механічною коробкою передач. Перед похолоданням слід накопичити тепло в теплоакумуляторі, працюючи заздалегідь у режимі з максимальним ККД, щоб потім не працювати “ударними темпами” в максимальних режимах на зношення і не забезпечуючи, при цьому, заданої температури в приміщенні. А під час потепління можна взагалі вимкнути пальники або заздалегідь знизити інтенсивність горіння для економії палива, оскільки система заздалегідь знатиме про зниження тепловтрат.

Як результат, під час проектування систем опалення можна підбирати менш потужні котли, забезпечення їхньої роботи в оптимальних режимах, використовувати газ економніше. При цьому зберігши або підвищивши стабільність температури в приміщеннях.