Екологічний моніторинг

07 Feb Екологічний моніторинг

Зараз стало модно говорити про екологію. Усі нарікають на погану екологію, пояснюють поганою екологією майже будь-які проблеми зі здоров’ям, але ніхто її не бачив.

Проте екологію дійсно варто обговорювати. Тим більше, що вона, на жаль, у такому стані, що ми скоро почнемо її бачити неозброєним оком.

Китай уже столкнулся с этой проблемой.

Китай вже зіткнувся з цією проблемою.

Про погану екологію почали говорити ще “коли дерева були великими”. Але досі мало хто перейнявся виправленням ситуації. Щоб знайти розуміння, що це таке, з чого вона складається, і як їй допомогти, потрібно почати її якось вимірювати. Це завдання називають “екологічним моніторингом”. Це поняття охоплює комплекс заходів із систематичного збору, зберігання, оброблення та аналізу даних про стан довкілля, а також, в ідеалі, прогнозування його зміни.

Ці завдання можна вирішувати різними способами і, відповідно, за допомогою різних бюджетів. У нашій країні існує державна програма з екологічного моніторингу, але, на жаль, з бюджетами тут, як зазвичай, не все добре. Використовуючи WebHMI і Level2 як ядро системи, можна істотно зменшити витрати на обладнання, його розгортання та експлуатацію.

Як нижній рівень, який безпосередньо бере участь у вимірюванні параметрів стану повітря, ґрунту, води, клімату в контрольованих зонах, використовуються спеціалізовані пристрої, певним чином повірені та мають відповідні сертифікати. А із завданням збору, зберігання та аналізу, а головне, візуалізації зібраних даних, чудово впорається WebHMI і система Level2. Власне, для цього вони і призначені.

1256(2)(4)

У цьому разі на кожному посту екологічного моніторингу первинними приладами збираються дані про фактичний стан вимірюваних параметрів навколишнього середовища. Наприклад, якщо аналізується повітряне середовище, то вимірюваними параметрами можуть бути концентрація діоксиду сірки і зважених часток, озону, ртуті та її сполук, свинцю, оксиду і діоксиду вуглецю, азбесту і продуктів згоряння реактивних вуглеводнів. А також метеодані: напрямок і сила вітру, вологість, атмосферний тиск, температура, опади тощо. Всі ці дані в нормалізованому вигляді прямо на посту автоматично зчитуються інтеграційним контролером WebHMI. За допомогою доступу до вбудованого веб-сервера WebHMI можна отримати доступ до цих даних локально, і за допомогою системи Level2 через інтернет у бажаному вигляді – у вигляді таблиць, графіків, діаграм.

Необхідні для аналізу дані з таких екологічних постів передають на верхній рівень – у систему Level2, де їх систематизують, порівнюють між собою, включають у комплексні звіти або використовують для подальшого аналізу в інших системах.

report-hourly

Усі підключені до системи Level2 екологічні пости відображаються в ній на карті місцевості з прив’язкою до координат. Туди ж виводиться статус про стан обладнання поста (справно-несправне), і прямо з карти можна перейти до його локального рівня. Доступ до системи Level2 обмежується, так само, через веб-інтерфейс із розмежуванням прав доступу для різних рівнів фахівців.

Pollution

Такий підхід дасть змогу бачити поточну картину стану довкілля не лише профільним організаціям, а й широкій громадськості. Мати уявлення про те, що відбувається з екологією в тому чи іншому районі фактично, від яких чинників залежить зміна стану.

heatmap

Так чи інакше, потрібно починати вимірювати екологію і вживати заходів щодо її вимірювання, аналізу та порятунку.