Оновлення прошивки 2.9.4914

11 Oct Оновлення прошивки 2.9.4914

Доступна нова версія прошивки WebHMI 2.9.4914

Основні зміни:

  1. Можливий запис nil у регістри з програм. Регістр у цьому випадку вважатиметься “непрочитаним”.
  2. Можна повертати на довільний кут елементи Індикатор прогресу та Індикатор на екранах.
  3. Елемент Індикатор може блимати із заданою частотою.
  4. Елемент повзунок може приховувати зарубки. Також, він може бути більш компактним – майже в 2 рази вужчим.
  5. При подвійному клацанні по будь-якому активному елементу Екрана буде спливати вікно прив’язки регістра до цього елемента.
  6. Додано протокол для перетворювача USB-1WIRE на базі мікросхеми DS2480.
  7. Після натискання Ctrl+S(⌘+S) у редакторі програм відбуватиметься збереження поточної програми.
  8. Тепер, якщо в програмах або користувацьких протоколах буде нескінченний цикл, WebHMI перерве таку програму після 10 секунд її роботи і не буде перезавантажуватися за Watchdog.
  9. Для лічильників ресурсів додано поле Назва для відображення його в Level2. Це дасть змогу клонувати з’єднання з лічильниками без необхідності перейменовувати назви регістрів.
  10. Додано поняття лімітів для ресурсів (Level2).
  11. Додано поняття вихідних і свят (Level2).
  12. Внутрішні регістри типу “рядок” тепер зберігають свої значення після перезавантаження WebHMI або після зміни конфігурації

Розглянемо деякі зміни детальніше.

Елемент Індикатор може блимати із заданою частотою.

Часто потрібно привернути увагу оператора до якоїсь проблеми. Миготливий світлодіод – вельми ефективне рішення цього завдання.

Світлодіод буде блимати з будь-якого стану (крім “вимкнений”) у стан “вимкнений” і назад. Тобто для роботи цієї функції потрібний регістр повинен мати налаштовані стани.

Елемент повзунок

Елемент повзунок тепер може приховувати зарубки. Також, тепер він може бути більш компактним – майже в 2 рази вужчим.

1-Wire перетворювач на базі мікросхеми DS2480

USB-1WIRE перетворювач, який ми використовували раніше, несподівано змінив свою схемотехніку і тепер він працює на базі мікросхеми DS2480. Для роботи з новим адаптером ми додали новий протокол.

Ліміти ресурсів

Під час побудови систем енергоменеджменту актуальним завданням є контроль витрат ресурсів у контексті встановлених лімітів. Не секрет, що в разі перевищення витрат електроенергії понад виділений ліміт, істотно збільшується тариф. Багато компаній хочуть стежити за можливим перевищенням лімітів і заздалегідь проактивно реагувати на можливу перевитрату електроенергії.

Так, наприклад, якщо у 20-х числах стає очевидним, що в ліміти об’єкт не вкладається, можна зменшувати витрату ресурсів у некритичних підсистемах. Наприклад, можна вимикати частину освітлення в торговому залі, підвищувати температуру повітря, щоб кондиціонери споживали менше енергії тощо.

Для управління одним таким об’єктом ще можна винайти велосипед і написати всі необхідні речі на програмах у WebHMI. Але що робити, якщо у вас торговельна мережа з десятків, сотень магазинів?

Ми реалізували механізм зручного введення лімітів для кожного вузла в системі Level2. Ви можете керувати лімітами всіх об’єктів одразу.

WebHMI буде автоматично отримувати ці ліміти з Level2. Далі, за допомогою програм, можна вже виконувати необхідне управління залежно від дня місяця, фактично витрачених ресурсів (див. далі), типу дня (див. далі). У програмах ліміти можна отримати за допомогою функції GetResourceLimit.

Витрати ресурсів

Також, ми додали механізм передачі фактично витрачених ресурсів з Level2 назад у WebHMI. Це дає можливість WebHMI дуже просто дізнатися скільки було витрачено конкретного ресурсу в поточному місяці. Витрати засновані на показаннях лічильників.

Незважаючи на те, що дані збирає сам WebHMI, ми їх беремо, все-таки, з Level2 з двох причин:

  1. Після будь-якого збою SD-карти, WebHMI, проєкту тощо дані все одно будуть повними.
  2. Якщо на SD-карті недостатньо місця для зберігання архіву за місяць і вони зберігаються за менший період, то ми все одно зможемо отримувати витрати за весь місяць

Витрату для регістра з налаштованим лічильником можна отримати за допомогою нової функції GetMeterConsumption.

Свята та вихідні дні

Для економії ресурсів, наприклад, під час опалення будівлі, вельми логічним буде бажання мінімізувати витрати тепла в ті моменти, коли будівля не використовується..

Навіщо опалювати школу або мерію ночами і у вихідні дні, якщо там немає людей? У цей час можна знизити температуру до, скажімо, 15 градусів і заощадити не одну гігакалорію за місяць.

І якщо день/ніч визначити засобами WebHMI можна, то ось зі святами і режимом роботи об’єкта справа йде складніше. Іноді бувають канікули, незаплановані карантини, державні свята. Деякі школи працюють по суботах. Передбачити режим роботи на етапі створення проєкту майже неможливо. Тож оператору потрібно якось задавати ці дані в системі.

І знову ж таки, якщо у вас десятки об’єктів, якими потрібно керувати, розв’язання цього завдання може перетворитися на жах. Не вводити ж ці дані в кожен окремий WebHMI вручну?

У системі Level2 ми додали механізм управління вихідними днями і святами для кожного вузла. Тепер ви можете буквально в кілька кліків мишки вказати, коли ваш об’єкт працює, коли у нього вихідний і коли святковий день. Клік по заголовку дня тижня перемкне відповідний день у всьому місяці. Подвійний клік – у всьому році.

Протягом кількох хвилин після збереження цього календаря, потрібний WebHMI отримає оновлені дані та знатиме який коли тип дня. Далі вже справа за малим – за допомогою програми виставляти необхідні уставки в потрібний час доби.

Для роботи з цим календарем у WebHMI з’явилися 3 нові функції: GetTodayDayType, GetTomorrowDayType і GetHolidaysStats.