Оновлення прошивки 2.7.4637

08 Jun Оновлення прошивки 2.7.4637

Доступна нова версія прошивки WebHMI 2.7.4637

Основні зміни:

  1. Змінено логіку зберігання даних у базі даних. Тепер набагато простіше зберігати великі обсяги даних.
  2. Журнал дії оператора тепер протоколює, також, і вхід у систему кожного користувача.
  3. Покращено usability бічного меню.
  4. Додано новий тип регістрів у протоколі Modbus – MHR. Це ті ж Holding registers, але запис у них відбувається 16-ю командою Modbus.
  5. З’явився демонстраційний режим.
  6. Під час оновлення прошивки та відновлення проєкту тепер можна залишати накопичені дані на SD-карті. У попередніх версіях усі дані видалялися під час цих операцій

Розглянемо деякі зміни детальніше.

Зміна структури бази даних

У попередніх версіях WebHMI всі накопичені дані зберігалися в одній єдиній базі даних. За досить великого обсягу накопичених даних (сотні мегабайт) виникали суттєві затримки під час пошуку серед цих даних, а також під час видалення застарілих даних. Також, у зв’язку з особливістю роботи використовуваної бази даних sqlite3, під час видалення даних, зайняте ними місце не звільнилось на карті пам’яті, а було зарезервоване для нових даних.

Тепер база даних дробиться на добові архіви, робота з якими простіша. А видалення застарілих даних стає абсолютно не витратною операцією – це просто видалення файлу.

Multiple Holding Registers

У деяких холодильних контролерах є особливість запису уставок. Вони мають бути записані виключно 16-ю функцією Modbus. Для сумісності з цим обладнанням ми додали спеціальний тип регістрів – MHRxx. Вони повністю аналогічні HRxx. Відмінність лише в тому, що запис у такі регістри відбувається за допомогою функції Modbus №16 (Preset Multiple Register).

Демонстраційний режим

У зв’язку з особливістю виконання, здачі та оплати робіт, інтегратори іноді стикаються з ситуацією, коли клієнт затягує з оплатою вже виконаного і робочого проєкту. А іноді й зовсім “забуває” здійснити відплату. Що ж робити? Особливо, якщо доступу до обладнання у вас уже немає.

Для захисту себе в таких ситуаціях можна використовувати новий демонстраційний режим. Його суть проста. WebHMI повноцінно працює до заздалегідь зазначеної дати. За два тижні до “дня Д” користувачеві починає відображатися повідомлення, в якому повідомляється про те, що WebHMI працює в демонстраційному режимі і пропонується зв’язатися з інтегратором для відключення цього режиму.

Далі ви за допомогою переговорів вирішуєте всі питання, що залишилися, клієнт здійснює оплату. Після цього ви передаєте йому спеціальний код, який розблокує демонстраційний режим. Далі WebHMI працює вже без будь-яких обмежень..

Якщо WebHMI не розблокувати, то при настанні зазначеної дати WebHMI перестане пускати користувачів в інтерфейс оператора.

Усвідомлюючи, що бюрократичні процеси можуть затягнути оплату, ми ввели ще 4 додаткові коди, які продовжують демонстраційний режим на один тиждень. Таким чином ви можете передавати один із цих чотирьох кодів замовнику і він, з їхньою допомогою, зможе продовжити демо-режим навіть без вас. Звісно, ці коди – одноразові. Всього можна буде продовжити цей режим на 4 тижні.

Якщо ж переговори зайшли в глухий кут і замовник виявився недобросовісним, ви можете передати йому інший спеціальний код. Під час його введення весь проєкт і накопичені дані буде видалено. WebHMI при цьому залишиться заблокованим.

Збереження накопичених даних під час оновлення

Раніше, під час оновлення прошивки або відновлення проєкту з резервної копії, всі накопичені дані видалялися. Це нормально для систем, де не потрібне оновлення ПЗ у процесі експлуатації. Але там, де накопичуються важливі дані і періодично потрібне оновлення ПЗ, це завдавало певних труднощів і незручностей. У цій прошивці ми додали можливість зберігати накопичені дані під час оновлення ПЗ надалі.