Налаштування WebHMI для роботи з повільними та нестабільними з’єднаннями

05 Mar Налаштування WebHMI для роботи з повільними та нестабільними з’єднаннями

Часто під час диспетчеризації великих об’єктів, як-от продуктовий магазин, спортивний клуб тощо, інтегратори стикаються з проблемою опитування великої кількості повільних контролерів на одній шині RS-485. Проблема виникає через необхідність читання сотень, а то й тисяч регістрів з безлічі контролерів, які працюють на швидкостях, наприклад, 9600 бод.

Під час читання регістрів у цих системах на обмін даними йде занадто багато часу через повільну роботу послідовного інтерфейсу. Повний цикл опитування всіх регістрів може займати десятки і сотні секунд. При цьому втрачається чутливість системи – реакція на дії оператора застосовуються і відображаються в інтерфейсі зазвичай за 2 цикли (у першому відбувається запис, у другому – вже можна прочитати нові значення зі зміненого регістра). Виходить, що час реакції інтерфейсу і механізмів на дії оператора в таких системах виходить занадто великим. Оператор може і не дочекатися реакції системи на свій вплив. Що ж робити?

WebHMI має великий набір різноманітних інструментів, які дають змогу тримати час опитування пристроїв під контролем. Серед них такі можливості:

  1. Якщо пристрій не відповідає на кілька запитів поспіль, то система може припинити подальше опитування цього контролера для економії часу.
  2. Якщо в кількох послідовних сканах неможливо прочитати кілька регістрів зі з’єднання, то система може вимкнути це з’єднання на кілька хвилин для того, щоб не витрачати час на його опитування надалі.
  3. Можна групувати запити в протоколі Modbus в один пакет для економії трафіку і часу опитування.
  4. Можна багато регістрів читати не в кожному скані, а зі своїм окремим інтервалом опитування. Наприклад, раз на хвилину або ще рідше.
  5. Можна розбити регістри на групи з високим і низьким пріоритетом і обмежити час сканування до фіксованої величини. Регістри з високим пріоритетом читатимуться в кожному скані (відповідно до налаштованого інтервалу опитування), а регістри з низьким пріоритетом – у міру можливості, якщо в скані залишився вільний час.